KBT Örebro

Samtalsterapi Örebro

Är du i behov av samtalsterapi i Örebro är du välkommen att kontakta oss. På vår mottagning i centrala Örebro kan du få hjälp både i enskild samtalsterapi eller som par i en parterapi. Boende i samtliga kommuner i Örebro län kan boka tid hos oss.

Samtalsterapi syftar till att bearbeta något som hänt eller tankar där man behöver reflektion. Vår samtalsterapi bygger i första hand på acceptansbaserad KBT vilket är en framåtsträvande metod. Känner man sig tyngd och att man kanske går bort sig i sina egna tankar kan det vara bra att prata med någon utomstående. När man känner sig tyngd och kanske lite förvirrad över sina egna tankar kan det vara svårt att tala om för en närstående, kollega eller vän hur man känner och tänker. Det kan vara än svårare för denne person att förstå och försöka hjälpa dig. Med vår samtalsterapi får du en professionell lyssnare som kan hjälpa dig att reda ut tankarna, se nya perspektiv, ge vägledning och stöd.

Parterapi

Samtalsterapi med KBT

Vi erbjuder samtalsterapi med KBT (kognitiv beteendeterapi) som främsta arbetsmetod. Anledningen till att man väljer samtalsterapi kan vara olika. Vi anpassar samtalen helt utifrån din situation och det är du som äger tiden. Vår uppgift är att ge dig de verktyg som krävs för att komma vidare i form av stöd och vägledning. I vår terapi löper en röd tråd om acceptans och att se framåt. Det som varit tillhör det förflutna och det som hänt har hänt. Det kan ingen göra något åt. Vad vi däremot kan göra något åt är vad som händer nu. Vi behöver naturligtvis veta bakgrund som ändå hämtas från dåtid, men sedan fokuserar vi på nutid och från den formar vi en framtid. Det står i alla människors makt att forma sin framtid, men långt ifrån alla har de nödvändiga verktygen för att göra det. Vi hjälper dig att ta fram det du behöver för en sund framtid.

Syftet med samtalsterapi

Det finns så många olika anledningar till att man söker samtalsterapi att det är svårt att välja ut några få exempel. Anledningen är en sak och syftet något helt annat där vi kan hitta något gemensamt. Det gemensamma syftet med samtalsterapi brukar vara en önskan om förändring och en längtan att må bra.

Du kanske tycker livet stannat av, att inget händer och vill skapa förändring utan att veta vad du faktiskt vill, eller var du vill. En ålderskris kan ha skakat om dig och skapat förvirring eller nya insikter och mål som du inte riktigt vet hur du ska nå. Kanske sitter du fast i gamla mönster och jobbar mot ett mål som hela tiden tycks förflytta sig framåt och aldrig nås. Har du uppnått alla dina mål och drömmar på ett materialistiskt sätt och det plötsligt känns tomt och meningslöst. Relationsproblem, skilsmässor, depression, ångest och stress är bara några exempel som i många fall kan vävas in i de här tankebanorna. Tankebanor som kan vara svårt, väldigt svårt, att ta sig ur på egen hand.

Det är precis här som syftet med samtalsterapi kommer in. Du vill förändra något och vill ha hjälp att få det gjort.

Vår samtalsterapi

Vår samtalsterapi följer inga exakta ramar och bygger heller inte på förutbestämda förhållningssätt. Vi sätter dig i centrum och bygger din terapi efter behov. En vanlig föreställning är att man placeras i en lite tillbakalutad stol mitt emot terapeuten som med granskande blick tycks stirra rakt igenom själen. Lägger man sedan till ett gammalmodigt lyssnande med ihållande tystnader och smygande frågor så har vi närmat oss vår arbetsmetod, men tvärtom.

Vi anser att samtalet ska vara så jordnära och avslappnat som möjligt genom att skapa förutsättningarna för det. Du kanske känner dig utlämnad att bara sitta i en stol rakt upp och ner för samtidigt prata om ibland mycket svåra saker. Du ska aldrig känna någon hierarki om att vara utsatt eller underlägsen din samtalsterapeut. Vi arbetar på ett professionellt plan men våra samtal ska vara som att prata med en väl anförtrodd vän. En vän som verkligen kan lyssna, ge råd och som har strikt tystnadsplikt. Du kanske tycker det känns bättre att sitta i en skön soffa med en kopp kaffe eller te. Kanske en kudde i knät kan kännas som en extra trygghet. Hos oss får du en modern samtalsterapi där vi tänker på helheten med dig i centrum. Vi vill inget annat än att du ska må så bra som möjligt.

Vad kan man prata om?

Vad man pratar om avgör du själv. Det är du som har något att prata om och vi hjälper dig att prata om det, se det från andra perspektiv och vägleda framåt. Vilket eller vilka områden i livet du vill prata om väljer du helt själv även om ett område kan fånga upp flera andra. En sak är viktig att ha med sig när man kommer till oss. Det handlar om att vara ärlig mot sig själv, att våga släppa fram alla tankar. Ibland kan det vara svårt att omsätta tankar i ord, än svårare att framföra orden till någon annan. Det är helt naturligt att man funderar över om mottagaren av det man säger verkligen förstår eller ens klarar av att ta till sig hur man känner i exempelvis en kris. Men vi är inte vem som helst, vi är specialister på att lyssna och analysera alla förekommande tankar och situationer som kan inträffa i livet. För oss handlar det om fullt normala tankar eller livskriser som man behöver stöd för att ta sig igenom.

Inget ämne är främmande för oss och du ska aldrig känna tveksamhet inför att säga som du känner. Det är precis vad vi vill för att kunna leverera en så bra terapi som möjligt.

Exempel på terapi

Centralt i Örebro

Vi finns centralt i Örebro och försöker erbjuda samtalstider med så kort väntetid som möjligt. Bara att ringa och boka tid hos oss kan kännas som början på något nytt. Den information du ger oss och det vi pratar om behandlas med strikt tystnadsplikt. Välkommen till ett givande samtal hos oss i centrala Örebro!